Патент на плевенска фирма улавя пожари без дим

Патент на плевенска фирма улавя пожари без дим

Изработваме продукти, които са най-добри в света в тази област, твърди Милен Киров, собственик на “ДМТех”

С помощта на синя светлина устройство улавя горене на спирт и деривати, които не отделят дим. Патентът за него е на плевенската фирма “ДМТех” ЕООД.

“До момента се използваше инфрачервена светлина. Предимството на синята е в дължината на вълната, която позволява три пъти по-малки частици да се отразят и улавят”, обясни собственикът на фирмата Милен Киров. Той притежава правата над единствения такъв патент у нас, който се използва по света, но рядко.

Преди това Киров работи 13 години като конструктор във фирма в сектора на пожароизвестяването.

“В един момент фирмата си смени политиката и ние не бяхме необходими за нея. Затова започнах в една американска фирма за програмисти в София”, разказа Киров. Бил на добра позиция в реномираната компания и получавал високо заплащане.

“Все още не мога да си осигуря такава заплата в моята фирма”, шегува се той. В началото има притеснени дали ще се справи, тъй като получава средства по европрограми, които изискват съфинансиране. Решава да рискува и се връща в родния Плевен, за да стартира бизнеса си. Одобрен е по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Тя е за 2 години и е насочена към закупуване на оборудване за изследователска дейност. Покрива и част от заплащането за екипа - програмисти и специалисти по хардуера.

“Две години правихме само разработки, след което трябваше да произвеждаме. Нашата фирма се занимава с пожароизвестителна техника, правим датчици, централи и други иновативни продукти в тази област”, разказва Киров.

Екип намира лесно - бившите му колеги, напуснали първата фирма. “Силата им е в пожароизвестяването, там са най-добри. Събрахме се наново хората, които можем тази работа. Екипът е много добър, от професионалисти, и това ни даде шанс да успеем”, горд е собственикът на фирмата.

Когато кандидатствал с проекта си, не очаквал одобрение. Воден от амбиция и поради факта, че вече бил създал иновативното устройство, действа смело.

“Кандидатствах на ентусиастки начала, нямах консултанти, направих сам проекта и за мое учудване, бях класиран за финансиране. Тогава прекъснах работата с американската фирма за автомобилна електроника”, спомня си изобретателят.

Междувременно се открива друга процедура по същата програма, Киров отново кандидатства. Класиран е, макар че няма солидна история на фирма и финансови резултати. Резултатът е впечатляващ - иновацията, която изработва, влиза във фаза на внедряване в производство.

В тази втора фаза аз се нуждаех от повече оборотни средства, за да реализираме програмата за внедряване. Трябваше да купим машини и инструментално оборудване и други необходими активи. При програмите първо купуваш актива, после се верифицира от управляващ орган и тогава се дава помощта.

“По тази втора фаза кандидатствах в Микрофинансиращата институция ДЖОБС към ББР за инвестиционен кредит, за да мога да закупя част от активите, които бяха по втората програма. Така структурирах плащането - първо имаше авансово плащане от 50%, а после и останалата част”, обяснява Киров. С кредита в размер на около 60 хил. лв., който му отпуска ДЖОБС, направил необходимия цикъл, за да може да изпълни проекта по ОП “Конкурентоспособност”.

Първият проект за разработка е за 390 хил. лв., а вторият за внедряване - 490 хил. лв. Първият е с 90% помощ, а вторият със 70% помощ и 30% съфинансиране.

Не са ни огромни приходите, но нещата вървят добре, разработваме иновативни продукти, които са най-добрите в света в тази област, доволен е предприемачът. Част от пожароизвестяването е задължително в България за определени обществени обекти.

Ние имаме клиенти, които идват не заради задължението, искат да си направят такава система - често след като са преживели нещо лошо, добавя Киров.

 

Материал на в. "24 часа"

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster