В Русе е първата фирма в България за масло от чиа

В Русе е първата фирма в България за масло от чиа

Ние сме малка семейна фирма, но с големи амбиции и цели, казват собствениците Мариана Мирчева и Венелин Стоянов

Хората започнаха да обръщат внимание на това, което ядат и търсят здравословни храни. Това ни накара да се захванем с производството на такива продукти. Това разказва Мариана Мирчева, която с брат си Венелин Стоянов са собственици на В и М Продуктион ООД. Фирмата е за производство и търговия със студенопресовани растителни масла и първата у нас, която прави студенопресовано масло от чиа.

То е сравнително ново, като семена е познато, но като масло не толкова, обяснява Мариана Мирчева. За извличането на 1 литър масло от чиа са необходими около 8-10 кг семена. Затова този вид масла са и по-скъпи. Ние извличаме най-полезната част от маслото, казват от фирмата.

В момента в портфолиото им има над 10 вида масла. Стартират със слънчогледово, следват кайсиево и тиквено масло, до края на 2014 г. броят им нараства на осем.

Здравословният начин на живот им е предаден от техния баща. Той е починал през 2011 г., тогава Мариана и Венелин създават фирмата си. Мислехме, че да се сдобием с машина, ще е трудно. Но труден се оказа и пазарът - да стъпиш с име и марка, която да развиваш, обясняват предприемачите.

Те вече са имали цех с по-старо оборудване, с което обаче не успяват да осъществят идеята си. Затова започват да търсят фирма, която да им предложи нужната машина. За наш късмет се оказа, че тази фирма е в родния ни град Русе, казва Мирчева.
След като намерили машината, започнали да обикалят банките. Навсякъде ги гледали малко странно, след като споделяли какво ще прават и получили отказ за финансиране.

Машината струва 20 хил. лв., които Мариана и Венелин нямат. Техен приятел им разказва за агробизнесцентър в Кубрат, който работи с микрофинансиращата институция на Българската банка за развитие - ДЖОБС. Тези хора много ми помогнаха. Разказах им за идеята, сметнаха, че има развитие и сигурно съм ги впечатлила с хъса, който имам, казва Мирчева.  

Следва запитване към ДЖОБС и получават положителен отговор. Така през февруари 2013 г. идеята на предприемачите получава финансиране.

Технологията на извличане чрез студено пресоване е с шнекова машина. Семената или ядките трябва да са с подходяща влажност. Много важна е температурата при самото пресоване, която се следи непрекъснато. После маслото трябва утаи по естествен начин, филтрира се и е готово за пълнене в бутилки. Маслата не се държат на склад, когато има заявка от клиент, се бутилират и изпращат.

В много случаи наши клиенти изчакват пресоването на маслата и ги изпращаме много пресни. Ние работим с малки партиди на често, казват от компанията.

За въвеждането на един продукт се прави малко количество, от което се изпращат проби към пловдивския университет по хранителни технологии. За съжаление в България не можели да се намерят суровини за много масла.

От чужбина например идва нигелата, която у нас е по-популярна като кимион. Конопонетото семе също не е българско, въпреки че преди години се е отглеждал близо до Русе - в района на Силистра. Другите - ленено, кайсиево, слънчогледовото масло - са с български суровини.

Трудности има и с първите алуминиеви капачки с резба, тъй като фабриката няма машини за затваряне. Наложило се да са внасят от Чехия, въпреки че било много скъпо. С времето фирмата постига успех и за продуктите вече има много клиенти, включително и от чужбина.

Благодарна съм на много хора, които оцениха качествата на маслата, казва Мирчева. Най-добрата реклама първо било препоръка от клиентите. В Русе първоначално нямало много биомагазини. През последните 2 г. започнали да стават повече, за продукцията от масла се разчува, започват да ги търсят и от други градове.

Първоначално продават в Русе и Варна, после и в София. Благодарение на участия в изложения много хора научиха за нас и опитаха от маслата ни и станаха наши клиенти. Маслата стигат до Бургас, Пловдив и други градове.

"Миналата година започнахме да работим с по-големи корпоративни клиенти, с нас се свързаха и от други държави. Успяхме да се договорим с българи, които продават български стоки в Австрия. Направихме им етикети и брошури на немски", казва Мирчева.

Тя си спомня момент, когато лененото масло в австрийски магазин свършило. Във фабриката се подготвяла следващата партида, която трябвало да е готова до седмица. В магазина имало клиент, който бил много настоятелен. Австриецът три пъти се връщал, за да търси маслото, но му обяснили, че то ще се забави. Мъжът отказал да си купи друг продукт и изчакал доставката на българския.

От тази година фирмата изнася тиквено масло за Сърбия, очаква още поръчки. Мостри са получили и други чуждестранни компании, интерес наскоро заявила и една унгарска.

Мариaна и Венелин обясняват, че искат още машини и една голяма фирма. Имало много масла, които могат да се направят. Например от динени или пъпешови семки. Трябва да сме първи на пазара и с по-нестандартни масла, казват те.

"Ние сме малка семейна фирма, но с големи амбиции и цели. И вярвам, че когато има хора, които да те подкрепят и да ти подадат ръка в началото като Българска Банка за развитие, може да се постигне много. Благодарна съм на всички, които застанаха до нас", обяснява Мирчева.

 

Материал на в. "24 часа"

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster