В “Торлашка среща” сервират бел муж от мляко на изчезващ вид овца

В “Торлашка среща” сервират бел муж от мляко на изчезващ вид овца

Къщата за гости е на 10 км от Белоградчик

Ако искате да опитате бел муж, отидете в “Торлашка среща” в село Върбово до Белоградчик. Ястието представлява вид сирене, което се приготвя от млякото на овца, застрашена от изчезване, разказва Божидар Цветков, един от собствениците на къщата за гости.

Овцата е от вида “Реплянска” и пасе по варовиковите планини, наречени глами. По тях растат над 40 вида треви и билки. От тях млякото придобива специфичен вкус, благодарение на който се приготвя сиренето. То по-скоро наподобява твърда сметана, с него се приготвя специалитетът “бел муж”.

Цветков започнал да се занимава с туризъм през 2011 г., когато със съдружника му Станислав Георгиев кандидатстват с проект по Програмата за развитие на селските райони. През 2012 г. подписват договор, 2013 г. стартират със строежа, а първите гости посрещат в края на 2015 г.

Мястото не е избрано случайно. Освен че е на 10 километра от Белоградчик, теренът се намира в близост до път, който по римско време е бил стратегически. Цветков се шегува, че ако беше построил къщата тогава, щяла да е един от най-посещаваните ханове.

Името на къщата идва от живеещите около Белоградчик торлаци. Те са етнографска група като шопите, но в България са останали много малко. Вдъхновихме се от тяхната култура и обичаи, искахме да направим комплекс, който да ги презентира, казва бизнесменът.

Идеята да се занимава с туризъм идва, когато Белоградчик се включва в класация за 7-те чудеса на света през 2007 г. Скалите край града остават в резервния лист, но идват над 150 хиляди туристи само за няколко дни. Забележителностите ги поеха, но градът не успя – нямаше къде да нощуват и да се хранят, обяснява Цветков. Получените 200 000 лв. от селската програма обаче не стигат за завършването на проекта. Обиколих всички банки, но ми отказаха заем, обяснява Цветков.

Две години по-късно разбира за микрофинансиращата институция ДЖОБС, част от групата на Българска банка за развитие. Тя давала възможност да се кандидатства за кредит до 200 хил. лв. Цветков си спомня кредитния експерт Станислав Калинов, с когото се срещат в банката. Той бил много впечатлен колко млади хора седят пред него, а същевременно колко амбициозни планове имат те. Следва месец в подготовка на документите, а после и посещение на обекта от оценители. След това Божидар и Станислав ипотекират къщата и получават 100 хил. евро от МФИ ДЖОБС. Така си завършихме обекта, казва бизнесменът. Сега иска да довърши озеленяването и да направи летен бар и басейн.

В “Торлашка среща” има малка спа зона, предлагат се и масажи. Всички помещения са с интернет, телевизорите са 3D. Къщата се отоплява с пелети, а радиаторите в стаите са дизайнерски. Първият етаж е пригоден за хора с увреждания. На първия етаж има мултифункционално помещение, което се използва като конферентна зала или нощен бар. Местните хора били най-впечатлени от контакта, който е монтиран на тавана.Цветков разказва, че го използвали за мултимедийния проектор през деня, а вечер – за лампа за дискотеката.

В ресторанта се предлагат и други местни специалитети като торлашката баница. Тя се прави от специални кори, които приличат на юфка, но са кръгли и по-твърди. В менюто има и лятна супа, която се нарича “Киселко – косачко”. “Не знам как бабите са достигнали до тази технология, но от домашен оцет са произвеждали лятна супа. Оцет с вода, съставки за таратор, суха чушка, лук, захар. Тя е много тонизираща. През лятото косачите са си носили такава в чаша от тиква”, обяснява интересното ястие Божидар. Проблема с кадрите той решава със знанията, които има от педагогическата специалност, която е завършил. Освен това Божидар Цветков е и председател на Български младежки форум, който обучава безплатно млади хора за бъдещата им професия. Бизнесменът осигурява работа за местни младежи.

 

Материал на в. "24 часа"

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster